Magyar digital health startupok kerekasztala

Dr. Békási Sándor (Fitpuli), Heim Pál (Startup inkubáció, E-Group), Dr. Tóth Gábor, PhD (Insimu), felkérés alatt -  Moderátor: Koppány Olivér, Esq. (KNP LAW)

Dr. Békási Sándor (Fitpuli)

A Fitpulit 2017-ben alapították orvosok és egészségügyi IT szakemberek annak érdekében, hogy átfogó és korszerű digitális megoldást kínáljanak a munkavállalói egészség megőrzésére. A Fitpuli az Amerikai Életmódorvostani Társaság ajánlása alapján hat kulcsterületen vigyáz az egészségre, mindezt egy könnyen kezelhető mobilalkalmazáson keresztül, fenntarthatóan, skálázhatóan, és mérhetően. Az alapítók orvosként első kézből tapasztalták, hogy a legtöbb ember csak akkor kezd el foglalkozni az egészségével, amikor már baj van, és az életmód miatt kialakuló krónikus betegségekkel szemben sokszor pont az aktív munkavállalók a legvédtelenebbek, pedig rengeteg bizonyítottan hatékony módszer létezik ezek megelőzésére. Mivel az életünk harmadát munkában töltjük, az egészségtudatos életmód kialakítása a munkaadónak és a munkavállalónak ugyanúgy érdeke. A Fitpuli egységes, digitális platformon kezeli mind az orvosi paramétereket, mind az életmódi adatokat, és ennek köszönhetően támogat a személyre szabott célok elérésében, valamint folyamatos visszajelzést ad az elért eredményekről. A munkavállalók egészségi állapotának átfogó értékelésével segíti a munkaadót a célzott egészségprogramok bevezetésében, valamint visszajelzést ad azok eredményességéről.

Dr. Tóth Gábor, PhD (Insimu)

Az InSimu Patient egy olyan, virtuális beteg-szimulációs applikáció, melynek célja a komplex idő- és költséghatékony diagnosztika gyakorlásának megteremtése orvostudományi képzés és továbbképzés keretében. A platformon elérhető végtelen számú virtuális beteg az oktatás elméleti és gyakorlati részei között képez hidat. Lehetőséget terem az orvosi egyetemek számára, hogy a tanév során folyamatosan monitorozzák a hallgatók fejlődését, és az oktatók objektív, személyre szabott visszajelzést adhatnak a hallgatóknak teljesítményükről. Nem elhanyagolható előny, hogy automatizált asszisztensként az InSimu csökkenti az oktatók leterheltségét, így az oktatói gárda nagyobb hallgatói létszámot is kezelni képes, a minőség fenntartása vagy akár fejlesztése mellett is.

Ijesztő statisztikai adat, hogy az egyébként fejlett egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező Amerikai Egyesült Államokban a diagnózisok 5%-a hibás, ami évi 12 millió félrediagnosztizálást jelent (BMJ Quality and Safety, 2014), illetve a tehetős nyugati országokban is egyre nagyobb nehézséget jelent az egészségügyi kiadások finanszírozása. A félrediagnosztizálás miatti hibás kezelések, az orvosok által feleslegesen rendelt diagnosztikai vizsgálatok (Medscape, 2015; National Physicians Alliance) költségei az USA-ban konzervatív becslések szerint is meghaladja a 100 milliárd dollárt évente. 

A tapasztalatszerzés a valódi betegek ellátása során meglehetősen kockázatos tanulási módszer. Jelenleg nem érhető el olyan beteg-szimulációs program, amin a pilótaképzésben ismert szimulációs tréningekhez hasonló módon, kötelező előírásként gyakorolhatnák a klinikai munkájukat, emberéletek veszélyeztetése nélkül.

Az InSimu célja, hogy a pilótaképzésben ismert szimulációs tréningekhez hasonló módon, kötelező előírásként gyakorolhatnák a klinikai munkájukat, emberéletek veszélyeztetése nélkül. A valós élet diagnosztikus lehetőségeit messzemenőkig szimulálva az InSimu Patient megváltoztathatja az orvos- és más egészségügyi szakember-képzés módszereit, a valós helyzetekben szükséges gondolkodásmódra nevelve. Teszi mindezt „medutainment”, azaz „medical education with entertainment” elvvel úgy, hogy az applikáció végső célja a klinikai diagnosztika biztonságosabbá, hatékonyabbá és pontosabbá tétele az egész világon.