Hatékonyabb kutatás és kezelési eredmények: a biztonságos adatmegosztás alkalmazásai az egészségügyben

Hatékonyabb kutatás és kezelési eredmények: a biztonságos adatmegosztás alkalmazásai az egészségügyben - Paróczi Viktória (xtendr)

Az egészségügyi kutatások és elemzések adatokra támaszkodnak, az adatok feldolgozását vagy felhasználását azonban gyakran meggátolja azok szenzitív jellege. Az adatalapú megoldások számos új lehetőséget nyitnak meg az egészségügyi szolgáltatások területén, javítják a betegkiszolgálás minőségét, lehetővé teszik  a gyorsabb diagnosztizálást, betegségek korai felismerését, és sok más területen is hozzájárulnak az egészsgégügy fejlődéséhez. A nagy mennyiségű érzékeny egészségügyi adatok biztonságos elérése és elemzése azonban rendkívül kihívást jelent.

A biztonságos adatmegosztás mára a fejlődés kulcskérdésévé vált. A megoldást pedig a PET technikák (Privacy Enhancing Technologies) jelentik, melyek lehetőséget  teremtenek az egészségügyi szervezetek számára, hogy biztonságosan megosszák az adatokat egymással vagy szolgáltatóikkal elemzés céljából, vagy egyesítsék adatkészleteiket annak érdekében, hogy szélesebbkörű elemzést végezhessenek és pontosabb, átfogóbb válaszokat kapjanak.

Prezentációnkban bemutatjuk, hogy az xtendr megoldásai hogyan támogatják a biztonságos adatmegosztást, kitérünk arra, hogy a biztonságos adatmegosztás hogyan képes közvetlenül befolyásolni az egészségügyi eredményeket, valamint bemutatjuk az erre irányuló konkrét példákat és alkalmazási lehetőségeket.