Startupok beszélgetése

Startupok beszélgetése - dr. Máté Attila (eHealth Software Solutions), Szigeti Krisztián (Kinepict), Szikszay-Molnár Gergely (Dermus), Moderátor: Ági Tamás (Astrazeneca)

Ági Tamás (Astrazeneca)

Tudjuk, hogy a tudományos fejlődéshez olyan újítókra van szükség, akik a tudományos minőségre, az okos kockázatvállalásra és a hatékony döntéshozatalra összpontosítanak. Támogatjuk az újszerű ötleteket a holnap tudományos fejlődésének felgyorsítása érdekében. Célunk, hogy újra értelmezzük az egészségügyi ellátást, és pozitívan befolyásoljuk a betegek életkilátásait következő generációs startup vállalkozásokkal együttműködve.

Ennek érdekében hozta létre az AstraZeneca világszerte több mint 20 innovációs központból álló A.Catalyst Hálózatát. Ezen keresztül a betegek és más érintettek széles körével működünk együtt, hogy megtaláljuk és ösztönözzük az új egészségügyi innovációkat, valamint biztosítsuk a gyógyszereinkhez való hozzáférést. Mentori programunk az innovátorok számára hozzáférést biztosít szakértelmünkhöz, ötleteik fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

A.Catalyst programunk révén több mint 200 partnerséget hoztunk létre, 250 start-upot mentoráltunk, és ezeken a programokon keresztül világszerte több mint 550 000 beteget értünk el.

dr. Máté Attila (eHealth Software Solutions)

Az 2012-ben átstruktúrált eHealth Software Solutions Kft. tevékenységének három pillére: e-egészségügyi egyedi szoftverfejlesztés, K+F+I és információtechnológiai szaktanácsadás. A cég fennállása óta több nagyobb értékű egyedi egészségügyi szoftvert fejlesztett az állami szféra számára. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak konzorciumi partnereivel alapellátási szoftvert adott át 2016-ban. 2017-ben a Dél-pesti Centrumkórházzal kutatás-fejlesztési együttműködés keretén belül kifejlesztette a genetikai vizsgálatokon alapuló OncoGenomic onko-hematológiai kutatási-, eset- és betegútmenedzsment szakrendszert. Az elmúlt években négy országos illetékességű betegségregisztert fejlesztett és üzemeltet: Nemzeti Hematológiai Betegségek Regiszterét, Nemzeti Fertőző Betegségek Regiszterét az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetnek, a Nemzeti Stroke Regisztert és Nemzeti Affektív Betegségek Regiszterét az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetnek. Az eHealth Kft. az EESZT és NEAK akkreditált szoftverfejlesztő partnere. A vállalkozás több éve fejleszti webalkalmazás és mobilapplikáció alapú medikai platformját, melyet 2021-ben ClinCoreSys és Fókusz Program néven hozott forgalomba és egyes moduljait SaaS, PaaS, IaaS modellben értkesíti. Alkalmazásfejlesztés területen több multinacionális cég magyarországi leányvállalatának fejleszt egészségügyi rendszereket, legnagyobb partnerük a Medtronic Hungaria Kft.

Szikszay-Molnár Gergely (Dermus)

A Dermus küldetése, hogy könnyen használható szoftveres és opcionálisan hardveres eszközökkel segítse a bőrgyógyászok munkáját és a bőrproblémákkal küzdő betegek életútját. A Dermus Kft. 2018 őszén alakult, a PPKE Infobionikai kar ultrahang laborjából indult és ott lezárult kutatások eredményeinek ipari és kereskedelmi alkalmazása céljából. A kezdetektől fogva legfontosabb partner a Semmelweis Egyetem Bőrklinika, ahol klinikai vizsgálatok és tesztek által a fejlesztési és piaci koncepció igazolása történt, amit azóta európai és amerikai KOL-ek is támogatnak. A Dermus újítása a magas frekvenciás és nagy felbontású ultrahangos technológia miniatürizálása, és ennek alkalmazása bőregészség és kozmetológiai kezelésének támogatása során. A kezdeti ultrahangos eszköz fejlesztésből mára egy alapvetően szoftvercéggé nőtte ki magát, ahol a hosszú távú cél, hogy a bőrrák és más bőrbetegségek gyógyításának támogatása mellett a SkinBigData úttőrőjévé legyen. A K+F tevékenység eredményeként két szabadalommal is rendelkezik, az egyik már regisztrált, a másik bejegyzés alatt áll. A cég 2022 őszén kezdi forgalmazni a termékeit.

Szigeti Krisztián (Kinepict)

A Kinepict Health célja, az angingráfia forradalmasítása és az idősödő társadalomban az életminőség megőrzése. A szabadalmaztatott DVA technológia segítségével a gyorsan növekedő számú intervenciós laboratóriumokban ennek segítségével jelentősen javítható a terápiás hatékonyság, csökkenthetők a beteg és orvos kockázatai, és csökkenthető a rákos megbetegedések, vese betegségek és az amputációk száma. A cég által fejlesztett platformfüggetlen szoftver egy CE-jelöléssel ellátott, az FDA által jóváhagyott orvostechnikai eszköz, amely képes az érszerkezetek megjelenítésére az angiográfiás vizsgálatok során. A szoftver Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában és az Egyesület Arab Emirátusokban is már sok ezer beteg számára biztosított biztonságosabb és gyorsabb beavatkozásokat.

Az innováció 2020-ban az EU - EIC Accelerator pályázaton kapott támogatást (4200 pályázóból 32 között), elsőként és azóta is egyetlenként a magyar cégek közül a “Health” kategóriában.