Kiberbűnözés a digitális egészségügyben: rizikók és lehetséges megoldások

 dr. Takácsi Nagy Eszter és dr. Orbán Zsombor (Andrékó Ferenczi Kinstellar Ügyvédi Iroda)
 
Az egészségügyi adatok digitális rendszereken való tárolásának, kezelésének elterjedése számos szempontból kínál előnyöket, pl. hatékonyabb egészségügyi ellátást, megelőzést, gyorsabb diagnózist, szűrési eredményeket tesz lehetővé.
 
Ugyanakkor a digitalizáció számos kihívást is hordoz magában. Különös veszélyt jelenthetnek, többek között, az egészségügyi intézményeket érintő zsaroló vírusok, orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos adatlopások, vagy az egyre népszerűbb fitnesz alkalmazásokhoz tartozó online készülékeken (okosóra, okostelefon) tárolt adatokhoz való illetéktelen hozzáférés. Az illetéktelen hozzáférésből és adatfelhasználásból súlyos egyéni, cégszintű és akár össztársadalmi szintű károk fakadhatnak, különös tekintettel az egészségügyi adatok szenzitív jellegére.
 
Kérdés, hogy milyen eszközökkel tudunk hatékonyan védekezni a digitális rendszereket érintő potenciálisan támadások ellen, illetve hogyan tudunk felkészülni egy lehetséges támadásra, annak érdekében, hogy az esetleges károkat minimalizálni tudjuk.