Iparpolitika és technológia az egészségipar versenyképességének szolgálatában

Keynote: Iparpolitika és technológia az egészségipar versenyképességének szolgálatában - Fábián Gergely (Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

Széleskörű vállalati konzultáció és nemzetközi jó gyakorlatok alapján Magyarország újraiparosítási stratégiájának részeként meghatározásra kerültek a kulcságazatok és azokhoz kapcsolódóan versenyképességet növelő intézkedési javaslatok. A kiemelt iparágak egyike az egészségipar, pontosabban meghatározva a gyógyszeripar, az orvostechnikai ipar és a biotechnológia. 

Az egészségiparban ugyanúgy, ahogyan a többi ágazatban, Magyarország Kormányának célja a munkaerő megtartása, a K+F tevékenységek ösztönzése, a digitalizáció és az FDI bevonzása. 

Olyan külföldi példákból tanulva, mint a francia Health Data Hub, vagy az egyesült királyságbeli „Our Future Health” állítja össze a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az eszközrendszerét és intézkedési tervét. A megfogalmazott javaslatok között szerepel egyebek mellett a betegadatok és a MI üzleti modelljének kialakítása; a „zöld” törekvések és helyi klinikai vizsgálatok figyelembevétele; a tanúsítások megszerzésének elősegítése; illetve a differenciált támogatási rendszer kialakítása vállalati mérettől függően. 

A stratégiaalkotáson túl a GFM és háttérintézménye, a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. gyakorlati projektek megvalósításában is részt vesz. 

Ilyen az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium, amelynek víziója, hogy megteremtse hazánkban az adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítések tudományos bázisát mind az egészségügy, mind a járványvédekezés, mind az ökológiai rendszerek területén. A három terület összefonódásával az innovatív surveillance rendszerek, a big data módszerek és a matematikai modellezés által új szinergiák jönnek létre. 

Egy további, GFM közreműködésével megvalósuló egészségipari és versenyképességi vonatkozású pilot projekt az egészségügyi adatbázisok blockchain technológián alapuló hitelesítését támogatja. A projekt összességében egy megbízható és biztonságos módszert kínál az adatintegritás fenntartására és az adatok manipulációjának felderítésére, miközben megőrzi az adatok bizalmas jellegét és a szigorú jogi védelemmel összhangban működik.