Digital Health Market: a jelenlegi helyzet és a közeljövő. Mit tanultunk a sikereinkből és a kudarcainkból?

Ferik Attila (GE HealthCare), Megyesi Béla (SIEMENS Healthineers)

Ferik Attila (GE HealthCare)
A kórházak és az egészségügyi kutató helyek egy nagy átalakulási folyamatban vannak világszerte. A digitális és MI megoldások egyre inkább teret hódítanak és egyre több helyet követelnek az egészségügyi ágazatban. Nem csak a pénzügyi és folyamat management téren, de már a betegellátás terén is helyet kapnak a számítógépek által segített folyamatok, amelyek kiterjesztik a felhasználók képességeit és segítik a munkájukat, időt és pénzt takarítanak meg a számukra.
Nagy kihívás, hogy a felhő alapú technológiák és az MI mely területeken és milyen módon kerül alkalmazásra. Illetve az, hogy a gyártók, szolgáltatók, egészségügyi intézmények és a betegek hogyan tudják kezelni a saját és az általuk menedzselt adatokhoz való hozzáférést és biztonságot. Itt egymással versenyeznek a kutató helyek, amelyeknek egyre több és sokrétűbb adatra van szükségük a regulációkkal (pl. GDPR) és a technológiai megoldásokkal szembeni felhasználói bizalommal.
A gyártóknak egyre komplexebb megoldásokkal kell előállniuk, amelyek nem csak egy betegségre vagy részterületre koncentrálnak, hanem lefednek teljes betegség halmazokat és kezelési folyamatokat és választ adnak a heterogén kórházi infrastruktúra által támasztott adattovábbítási, hozzáférési és biztonsági kihívásokra is.
 
Megyesi Béla (SIEMENS Healthineers)
Napjainkban, a nagy mennyiségben rendelkezésre álló adat kiértékelése, a nyersadatok értelmezhető információvá alakítása és az eredmények felhasználása, mind elengedhetetlen feltételei a magas szintű egészségügyi szolgáltatásnak. Az egészségügy digitalizálása az egyik leghatásosabb módja annak, hogy új, személyre szabott terápiás és ápolási eljárások bevezetésével javítsuk az ellátás hatékonyságát és a „páciens élményt”.
A Siemens Healthineers már évtizedek óta számos olyan megoldást kínál ügyfeleinek, mely a mesterséges intelligencia segítségével támogatja a napi kihívások megoldását különösen a Radiológia területén.